Van de Jan Bakker vergadertafel.


In augustus bespraken de vertegenwoordigers de maisgroei tot dusver. De snijmais stond er door de stabiele hoge temperaturen en de noodzakelijke regen prachtig bij. Afhankelijk van het aantal zonuren was de verwachting een vroege maisoogst, medio september, met een hoog aantal tonnen aan opbrengst.

 

Kolf rijping

Inmiddels zijn we medio september en moeten we onze verwachting bijstellen. De tonnen aan opbrengst zullen er hoogstwaarschijnlijk zijn maar het percentage droge stof is afwachten. Sinds het schrijven in augustus is er in Nederland veel regen gevallen. Volgens het KNMI was de maand juli met een landelijk gemiddelde van 110 mm neerslag een zeer natte maand. Voor de snijmais resulteerde dit in een langzame rijping van de kolf. Het advies van onze vertegenwoordigers is daarom om de mais nog enkele weken te laten staan zodat de kolf kan afrijpen. Hiermee stijgt het percentage droge stof. Uiteraard zijn dit uitspraken op basis van gemiddelden en kan de snijmais plaatselijk verschillen. Voor een passend advies voor uw mais komt de vertegenwoordiger uit uw regio graag bij u langs.

 

Stormschade

Naast de overvloedige regenval heeft Nederland ook te maken gehad met een heuse najaarsstorm. Door de harde wind is bij veel maistelers een deel van de mais geknakt en/of plat gewaaid. De kolf rijpt hierdoor weinig tot niet meer en er is risico op vervuiling en schimmelvorming. Om grotere verliezen te voorkomen is het van belang om deze, mits het land berijdbaar is, zo snel mogelijk van het land te halen.

 

Prijzen

Alle factoren samen zetten de snijmaismarkt in onzekerheid welke gevolgen heeft voor de prijsvorming. Wilt u actuele maisprijzen of een persoonlijk advies over het juiste oogstmoment van uw mais? Bel met 0525-633064 en vraag naar de vertegenwoordiger van uw regio.

 

Snijmais 2017