Terugblik themabijeenkomst Fourage

Hattemerbroek, 20-02-2020

Van analyse tot voerhek.

Vorige week lieten onze fourage vertegenwoordigers zich voorlichten door Robin Wolf, business unit manager manure bij Eurofins Agro; hét kennis en onderzoeksinstituut op gebied van akkerbouw en melkveehouderij. De avond ging over het snijmais seizoen 2019, invloed van droogte op voederwaarde en over de bewaarkwaliteit van snijmaiskuilen. Hierbij kwamen algemene vragen als “snijmais, een vaste waarde?”, “wat gebeurt er in de maiskuil?” en “wat doet de koe ermee?” aan bod.

Aan de hand van meetmethodes en onderzoeksresultaten nam Robin de vertegenwoordigers verder mee de diepte in. Daarbij kwamen onder andere onderwerpen als inkuilmanagement, haksellengte, het aanbod van bestendig zetmeel, effecten van VEM en WRE op eiwit en vet, kwaliteit vs. kwantiteit en de invloed van korrelbewerking op energie voorbij.

Het boeiende onderwerp in combinatie met de diepgang van de materie maakte dat er zowel nieuwe inzichten werden verkregen als herkenbare visies langs kwamen. Onze fouragespecialisten kunnen zo nog beter voorspellen welke invloed kuil op een koe heeft en er is meer inzicht verkregen in veranderingen in kwaliteit gedurende opslag. Al met al hadden de vertegenwoordigers een gezellige, interessante en leerzame avond waarmee ze hun opgefriste kennis goed kunnen gaan toepassen in de praktijk.