Jan Bakker zorgt voor afgestemde oplossing bij uitdaging zandtransport

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. Het Nationaal Park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Door herstelwerkzaamheden van een natuurlijker grondwaterstand door middel van het dempen van sloten zal het waterpeil omhoog gaan. Daarom worden enkele bospaden tot 40 cm opgehoogd. Voor opdrachtgever Aannemingsbedrijf Netjes uit Kampen mag Jan Bakker dit benodigde zand transporteren.

Het rijden in zware zandbanen is echter niet voor alle vrachtwagens weggelegd, daarom heeft planner Patrick Franke gekozen voor het inzetten van “de zware jongens”.  Patrick legt uit: “Op dit moment werken wij voor een opdrachtgever met een specifieke klus, voor onze normale vrachtwagens is het niet mogelijk om door het losse zand te rijden. Een uitdaging die vraagt om een afgestemde oplossing. Daarom hebben we gekozen voor het inzetten van drie 8×8 en twee 10×8 auto’s. Daar waar reguliere 10×4 auto’s, tien wielen hebben waarvan 4 zijn aangedreven, beschikken deze giganten over 8 aangedreven wielen. De 10×8 auto’s zijn daarnaast nog uitgerust met een lift-as, waarbij de niet aangedreven wielen omhoog gezet kunnen worden. Die as dient uitsluitend om de aslasten te beheersen. In het terrein gaat die as omhoog waardoor je dan eigenlijk een 8×8 voertuig overhoudt.”

De auto’s zijn daarnaast uitgerust met grotere banden, speciaal voor terreinwerk” zo verteld Patrick. Het zijn daarmee bijzondere voertuigen met een robuust voorkomen.

Met de maximaal vijftig ton zware giganten moet je als chauffeur heel goed weten wat je aan het doen bent. Thomas, chauffeur bij Jan Bakker op de 10×8 Mercedes Arocs, verteld: “Het voelt erg stabiel en compact, maar de massa is gigantisch. Vooruitkijken, op tijd signaleren en reageren op het overige verkeer, naderende bochten en ook op de ondergrond is dus van belang.” Onze vakbekwame chauffeurs hebben de nodige ervaring om deze bijzondere voertuigen op juiste wijze door onverhard terrein te sturen. Zand rijden is een vak apart. Een vak dat Jan Bakker Transport verstaat.

Naar aanleiding van bovenstaand bericht meer informatie over zandtransport, mogelijkheden en prijzen? Stuur een mail naar info@janbakker.nl of bel met 085-30 13 300.