Jan Bakker en Millenaar & Van Schaik nemen eerste waterstofvrachtwagens in ontvangst

HATTERMERBROEK – Als een van de eerste transportbedrijven in Nederland nemen ze zwaar transport voertuigen in gebruik, zónder schadelijke uitstoot. Woensdag 7 september worden de eerste drie waterstofvoertuigen geïntroduceerd waarmee zij ervaring in de praktijk op doen. Onder het genot van een hapje en een drankje zal dit heugelijke feit gevierd worden door medewerkers en gasten van bovengenoemde partijen. Omdat zware voertuigen rijdend op waterstof nieuw is in Nederland en door velen wordt gezien als het duurzame transport van de toekomst, is hierbij ook pers uitgenodigd.

Medio 2021 was de deal beklonken en plaatsten Jan Bakker en Millenaar & Van Schaik een gezamenlijke order bij Hyzon Motors Europe. De vrachtwagens zullen vanaf eind september op de openbare weg verschijnen. Ze worden ingezet in uiteenlopende wegenbouwprojecten in Nederland, te beginnen bij het groot onderhoud van de A1 bij Apeldoorn.

 

Waterstof

De vrachtwagens tanken waterstof en kunnen circa 520 kilometer rijden op één tankbeurt. De waterstof wordt in het voertuig omgezet in elektriciteit door een zogeheten brandstofcel. De uitstoot bevat uitsluitend waterdamp en er ontstaat geen luchtverontreiniging door stoffen als koolstofmonoxide, stikstofoxiden of fijnstof.

 

Pionieren

Met de introductie van de waterstofvoertuigen steken zowel Jan Bakker als Millenaar & Van Schaik hun nek uit in de transportbranche. “Zo’n waterstoftruck is vier tot vijf keer zo duur als een reguliere truck. Dat betekent als ondernemer risico’s nemen maar dat moet wel kunnen. Simpelweg wil dat zeggen dat we het zonder subsidie of andere kortingen niet kunnen doen” aldus Millenaar. Jan Bakker vervolgt: “Investeren in innovatie is noodzakelijk. De vraag naar emissieloos transport in de infrabranche groeit en uiteindelijk zullen we als transportondernemers met z’n allen duurzaam moeten ondernemen.”