Jan Bakker met humanitair transport naar Griekenland

[Intro] Lange tijd verbleef een groot deel van de vluchtelingen in Griekenland alleen op de eilanden aan de oostkant van het land. Vooral op het eiland Lesbos leven vluchtelingen in overvolle kampen. Dit zorgt vaak voor schrijnende situaties. Stichting Christian Refugee Relief zet zich daarom sinds 2015 in voor hulpverlening aan de vluchtelingen op deze eilanden. Echter zien we dat de vluchtelingenproblematiek de laatste jaren aan het verschuiven is: van de eilanden naar het vasteland. Om deze reden is CRR in februari 2021 een nieuw project gestart in Athene.

Naar schatting zijn er momenteel zo’n 40.000 vluchtelingen in en rond de Griekse hoofdstad. Velen van hen verblijven in kleine opvangkampen rondom de stad, leven op straat, of ze wonen in een appartementje dat ze delen met anderen.

In de overvolle kampen is een structureel tekort aan bijna alles. Stichting CRR verstuurt daarom maandelijks hulptransporten naar de vluchtelingenkampen. Kleding en hygiëneproducten worden landelijk ingezameld via een netwerk aan inzamelpunten en in de CRR opslag te Nieuw-Lekkerland gesorteerd, verpakt en gelabeld. Zo kunnen deze na aankomst van het hulptransport direct uitgedeeld worden. (Bron: https://www.christianrefugeerelief.com/stichting)

Afgelopen periode stelde Jan Bakker twee vrachtwagens beschikbaar voor deze hulptransporten. Collega’s Gerard en Henri van den Bosch en Henri de Groot zijn samen met Evert Kwakkel naar Griekenland geweest. Op maandagochtend vroeg vertrokken ze volgeladen met pampers, hygiëne spullen, wortelen en aardappelen richting Griekenland.
De reis verliep van Duitsland, Oostenrijk, (Bratislava) Slowakije, (Boedapest) Hongarije, Roemenië, (Sofia) Bulgarije naar Thessaloniki (Griekenland). Daar splitsten de duo’s op om hun reis te vervolgen naar Athene en Lesbos waar ze op donderdagavond aankwamen. Het weekend verbleven ze daar in een hotel en stonden er diverse tripjes op het programma, georganiseerd door de stichting. “Met eigen ogen zien hoe groot het leed is, maakt wel indruk”, aldus Gerard van den Bosch.

De maandag erop werd de terugreis ingezet via Italië. Omdat de terugreis niet onder humanitair transport viel, moest er, anders dan de heenreis, aangesloten worden in de rij voor de controle en grensposten. De terugreis ging daarom vanaf Igoemenitsa (Griekenland) met de boot helemaal naar Ancona (Italië). Een afstand van 730 kilometer met een vaartijd van 21 uur. Vanaf Ancona vervolgden de heren hun weg via Verona, de Brennerpas naar München. Ze waren allen blij op vrijdag weer bij het thuisfront te zijn.