Luzerne maakt een opmars in de veehouderij. De diervoederindustrie is een groot afnemer van het eiwitrijke ruwvoer dat wordt ingezet in de melkvee-en kalverhouderij, de geitenhouderij en paardenhouderij. Ook ontdekken pluimvee- en varkenshouders de laatste jaren steeds meer de waarde van het voedermiddel. Nu de nieuwe oogst binnenkort van start gaat attenderen wij u graag op dit vezelrijke ruwvoer.

Wat is luzerne?

Luzerne is een natuurlijk bladrijk groenvoer. Het is geen gras maar valt onder de vlinderbloemigen en is een klaverachtige plantensoort. De ontkiemde zaden van luzerne zijn ook wel bekend onder de Nederlansdse naam alfalfa, dat onder andere wordt gebruikt bij voedselbereiding in restaurants.

“Luzerne, ook wel de groene pensprik genoemd en werkend als medicijn voor geit, varken en koe”

– René Eelderink, vertegenwoordiger Jan Bakker Fourage

 

Ruwvoer

Het luzernehooi wordt met name in Canada, Amerika en Frankrijk zongedroogd aan het vee gevoerd. In Nederland wordt de meeste luzerne kunstmatig gedroogd in verband met de wisselende weersomstandigheden. Kunstmatig gedroogde luzerne is afkomstig uit fabrieksdrogerijen. Hier wordt het verse product eerst gehakseld en gaat vervolgens door een droogtrommel. Na het droogproces wordt het verwerkt tot vierkante balen van circa 400 kg (afmeting 75 x 120 x 120 cm).  Fabrieksgedroogde luzerne bevat vaak veel stof, wat negatief ervaren kan worden. Echter dit bladstof is afkomstig van de luzerneblaadjes die juist de meeste voedingsstoffen zoals eiwit, vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. De luzernestengel bevat voornamelijk vezels. In sommige gevallen wordt het bladstof eruit gezeefd en tot brokjes geperst Het zeven van dit bladstof voorkomt dat het product stoffig is maar daarmee gaan veel belangrijke voedingsstoffen verloren. In de Franse luzerne, welke wij in ons assortiment hebben, worden deze brokjes toegevoegd aan het gehakselde product en tezamen tot één baal geperst.

Luzernehooi is een uitstekende aanvulling op het dagelijks rantsoen van uw vee. Wij raden u echter af om enkel en alleen luzerne te voeren, dit in verband met het hoge calcium- en lage fosforgehalte.

Verkoop

Vanaf heden kunnen wij starten met de verkoop van de Franse luzerne oogst 2018. Wij verkopen zowel zon- als fabrieksgedroogde luzerne. De eerste uitlevering van de nieuwe oogst wordt verwacht medio week 25/26. Voor actuele en scherpe verkoopprijzen belt u met uw vertegenwoordiger of met ons kantoor op 0525-637277.

Luzerne – De groene pensprik voor geit, varken en koe