Graszaadhooi

Graszaadhooi (ook wel graszaadstro genoemd) komt vrij bij de winning van graszaad. Als het gras rijp is wordt het op stam gemaaid. Het gemaaide product moet dan nog een aantal dagen op het veld afsterven zodat het zaad los genoeg zit en eruit gedorst kan worden. Na het dorsen komt het graszaadhooi weer op het veld te liggen, waar het als het droog genoeg is, geperst kan worden in grote balen van rond de 400 kg.

Graszaadhooi wordt gewonnen van meerdere soorten gras en daar wordt het graszaadhooi dan ook naar genoemd. De meest voorkomende soorten zijn:

  1. Engels Raaigras
  2. Rietzwenkgras
  3. Roodzwenkgras
  4. Veldbeemd

Samenstelling

Onderstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Graszaadhooi is een natuurproduct en daarom kan er variatie zijn in de samenstelling (gram / kg droge stof).

DS%RERCRASZETSUIVEMVEVIDVEOEBFOSPK
8546237065-05960054820-203081,916,2

Opslag & houdbaarheid

Graszaadhooi moet goed droog opgeslagen worden en is dan zeer lang houdbaar. Vanwege optrekken van vocht vanaf de grond  is het aan te bevelen het graszaadhooi op pallets te zetten in de opslag.

Verkoop op basis van prijs per ton.

Leveringscondities

Het meeste graszaadhooi wordt altijd gesneden geleverd zodat het goed op te mengen is in de rantsoenen. Graszaadhooi wordt geleverd per vrachtauto, in grote vierkante balen van ongeveer 20 ton per vracht. De afnemer is verantwoordelijk voor het lossen van de vracht.

Samenvatting