Aardappelstoomschillen komen tot stand doordat de aardappelen worden geschild in een stoomproces. Hierbij ontstaat na het “stoomschillen” een massa van zetmeel, eiwit en ruwe celstof. Het aanwezige zetmeel wordt ontsloten d.m.v. stoombehandeling.
Voor Rundvee:
Stoomschillen zijn uitstekend geschikt om kuilen mee af te dekken. Door een laag van minimaal 15-20 cm over het product heen te brengen creëer je een luchtdichte laag welke tevens voor extra druk zorgt en ook de bovenste laag van het af te dekken product extra verzuurt. Hierdoor wordt broei voorkomen of sterk gereduceerd en krijgen schimmels geen kans. Bovendien bevordert het de smakelijkheid en de opname.
Zorg ervoor dat het af te dekken product niet rond maar vlak ligt en minimaal 10-15 cm onder de sleufsilorand ligt (of meer naar gelang de hoeveelheid stoomschillen welke er op gebracht moeten worden). Stoomschillen zijn vloeibaar en worden met een tankauto op de kuil gespoten. Maak daarom aan de voorkant een dijkje van het onderliggende product zodat het er niet afloopt (zie foto’s hierboven). Tip: laat de stoomschillen 1 a 2 dagen afdrogen, dit voorkomt dat het plastic aan de stoomschillen blijft plakken en daardoor haast niet meer in beweging te krijgen is.
Voor Varkenshouderij:
Aardappelstoomschillen zijn voor veel brijvoerrantsoenen een basiscomponent. Het is een belangrijke zetmeelbron die bovendien een belangrijke bijdrage levert aan de homogeniteit van de brij en het voormengsel.