Aardappelstoomschillen

Aardappelstoomschillen komen tot stand doordat de aardappelen worden geschild in een stoomproces. Hierbij ontstaat na het “stoomschillen” een massa van zetmeel, eiwit en ruwe celstof. Het aanwezige zetmeel wordt ontsloten d.m.v. stoombehandeling.

Voor Rundvee:

Stoomschillen zijn uitstekend geschikt om kuilen mee af te dekken. Door een laag van minimaal 15-20 cm over het product heen te brengen creëer je een luchtdichte laag welke tevens voor extra druk zorgt en ook de bovenste laag van het af te dekken product extra verzuurt. Hierdoor wordt broei voorkomen of sterk gereduceerd en krijgen schimmels geen kans. Bovendien bevordert het de smakelijkheid en de opname.

Zorg ervoor dat het af te dekken product niet rond maar vlak ligt en minimaal 10-15 cm onder de sleufsilorand ligt (of meer naar gelang de hoeveelheid stoomschillen welke er op gebracht moeten worden). Stoomschillen zijn vloeibaar en worden met een tankauto op de kuil gespoten. Maak daarom aan de voorkant een dijkje van het onderliggende product zodat het er niet afloopt (zie foto’s hierboven). Tip: laat de stoomschillen 1 a 2 dagen afdrogen, dit voorkomt dat het plastic aan de stoomschillen blijft plakken en daardoor haast niet meer in beweging te krijgen is.

 

Voor Varkenshouderij:

Aardappelstoomschillen zijn voor veel brijvoerrantsoenen een basiscomponent. Het is een belangrijke zetmeelbron die bovendien een belangrijke bijdrage levert aan de homogeniteit van de brij en het voormengsel.

Samenstelling

Onderstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Het is een natuurproduct en daarom kan er een variatie zijn in de samenstelling (gram / KG droge stof).

DS%RERCRASZETSUIVEMVEVIDVEEWNAPK
12,517755794441911041213119-1,260,662.79.8

Opslag & houdbaarheid

  • Opslaan in een tank of als afdeklaag
  • Product conserveert van nature
  • Direct geschikt om te voeren
  • Minimaal een jaar houdbaar

Aardappelstoomschillen ondergaan een natuurlijke fermentatie waardoor de pH daalt tot beneden de 4,0. De hierbij gevormde organische zuren zijn positief voor de stabiliteit van het opgeslagen product waardoor het minimaal 6 maanden houdbaar is. Het product dient te worden opgeslagen in een vloeistofdichte, zuurbestendige silo of opslagbunker. Een roerwerk is niet nodig. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voormengers en dergelijke is essentieel voor het hygiënische verstrekken van brijvoer aan varkens en om gisting in opslagen, voormengers en leidingen te voorkomen. Door de zetmeelontsluiting tijdens het schillen van de aardappelen wordt de viscositeit van het product hoger, dit beïnvloedt de verpompbaarheid.

Leveringscondities

  • Met tankauto
  • Verkoop op basis van prijs per ton of per % ds
  • Gehele jaar leverbaar

Samenvatting

  • Smakelijk
  • Hoge energiewaarde
  • Zetmeel houdend
  • Belangrijke bijdrage aan de homogeniteit van de brij
  • Melkdrijvend
  • Positief effect op melkeiwitgehalte
  • Verlaagt het ureumgehalte
  • Gemakkelijk op te slaan
  • Zeer geschikt om andere producten mee af te dekken