De bietencampagne van seizoen 2018/2019 is deze week officieel ten einde. Dinsdag 8 januari werden de laatste suikerbieten naar Royal Cosun op locatie Vierverlaten aangevoerd en verwerkt. Op woensdag 9 januari werden de allerlaatste bieten verwerkt op locatie Dinteloord. 

Voor Jan Bakker betekend dit ook het einde van het uitleveren van de perspulp.  De laatste vrachten zijn deze week in overleg gelost.

Droogte

Door de grote droogte van afgelopen zomer was er sprake van een tegenvallende bietenopbrengst. Er waren minder tonnen te verdelen dan aanvankelijk de prognose was. Daardoor werden pulpafnemers helaas gekort op het in eerste instantie afgesproken contractvolume.

Cijfers

De ingeschatte campagnegemiddeldes van Royal Cosun zijn 76,2 ton wortelgewicht per hectare, 17,4% suikergehalte, 8,6% tarra en 89,9 WIN. De werkelijke eindcijfers moeten nog gepresenteerd worden en kunnen iets anders uitkomen.

Terugblik

Opvallend aan deze campagne was dat er naast een paar kleine storingen geen groot en dagenlang oponthoud is geweest zoals tijdens de bietencampagne van 2017/2018.  Dat brengt ons bij een positieve eindconclusie en kijken we al met al terug op een geslaagde bietencampagne waarbij Jan Bakker met 8 combinaties zijn steentje bij mocht dragen.

Zie hieronder een aantal foto’s van de bieten-en perspulp campagne van afgelopen seizoen.

Bietencampagne 2018/2019 ten einde