Productomschrijving Snij- & Kuilmais

Snijmais is een natuurproduct en wordt vers geleverd tijdens de oogst of het gehele jaar door in de vorm van ingekuilde mais. De samenstelling en voederwaarde is afhankelijk van ras, bemesting en groeiseizoen. Snijmais is een energierijk product en bevat 300-400 gram zetmeel. De combinatie van plant (ruwvoer) en korrel (krachtvoer) zorgt er voor dat het een uitstekend ruwvoeder is met kenmerken van een hoge voederwaarde en een stabiliseren werking op pensniveau. Het compenseert een teveel aan (onbestendig)eiwit in grasrijke rantsoenen waardoor energie en eiwit beter in balans komen. Dit verlaagt tevens het ureumgehalte in de melk. Het zetmeelgehalte houdt de nieuwmelkte koeien beter in conditie en verkleint de negatieve energiebalans.
Voor vleesvee is snijmais de basis van een rantsoen. Vleesstieren en rosékalveren zijn gebaat bij wat drogere maïs met een hoog zetmeelgehalte. De drogestofopname is dan hoger en zetmeel stimuleert de groei en karkaskwaliteit.

Samenstelling

Onderstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Snijmais is een natuurproduct en daarom kan er een variatie zijn in de samenstelling (gram / KG droge stof).

DS%
34
RE
78
RC
180
RAS
44
ZET
342
SUI
25
VEM
940
VEVI
982
DVE
4
OEB
-31
FOS
530
P
2.0
K
11.9
 

Opslag & houdbaarheid

  • Opslaan op een schone en verharde ondergrond of bij voorkeur in sleufsilo
  • Rijd de kuil zo goed mogelijk aan en gebruik eventueel zout of zuur als toplaag behandeling
  • Sluit de kuil zo snel mogelijk luchtdicht af met landbouwfolie met daarover een dekkleed of grond dek. Afdekken met een aardappelproduct als toplaag werkt ook goed
  • Levering in slurf is ook mogelijk
  • Open de kuil van verse mais pas na 5 à 6 weken
  • Zorg voor een voersnelheid van minimaal 1 meter

Leveringscondities

  • Losgestort of in slurf
  • Verkoop op basis van prijs per % ds bij verse mais
  • Verkoop op basis van prijs per ton bij kuilmais (met analyse)

Samenvatting

  • Smakelijk ruwvoer
  • Constant ruwvoer qua samenstelling
  • Stabiliseert rantsoen
  • Energie en zetmeelrijk
  • Laag ruw eiwitgehalte, negatieve OEB
  • Laag P en K gehalte (BEX)