Productomschrijving aardappelpersvezels

Aardappelpersvezels zijn afkomstig van de aardappelzetmeelindustrie. Na winning van het zetmeel uit zetmeelaardappelen blijft er een crèmekleurig en steekvast product over, de aardappelpersvezels. Deze bestaan uit fijngemalen schil, celwanden en zetmeel. Het bestaat voornamelijk goed verteerbare koolhydraten en zetmeel. Door de goede bestendigheid komt de energie geleidelijk vrij en is daarom geschikt om in grotere hoeveelheden gevoerd te worden. Aardappelpersvezels hebben een gunstig effect op het melkeiwitgehalte bij hoogproductief melkvee en leiden tot een betere groei bij vleesvee. Doordat het product snel conserveert is het gemakkelijk vers te voeren en prima geschikt voor afdek van bijvoorbeeld Corngold, perspulp, bierbostel of snijmais. Gebruik hiervoor minimaal een laag aardappelpersvezels van 15-25 cm. Door de lage gehaltes aan stikstof en fosfor is het gunstig voor de BEX.

Samenstelling

Onderstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Aardappelpersvezel is een natuurproduct en daarom kan er een variatie zijn in de samenstelling (gram / KG droge stof).

DS%
16.5
RE
73
RC
215
RAS
40
ZET
235
SUI
2
VEM
1052
VEVI
1137
DVE
91
OEB
-75
FOS
679
P
1.0
K
16.5
 

Opslag & houdbaarheid

  • Opslaan op een schone en verharde ondergrond
  • Indien de aardappelpersvezels in korte tijd opgevoerd worden hoeven er geen maatregelen genomen te worden, het conserveert van nature
  • Bij langere bewaartijd het product glad strijken en afdichten met folie
  • Het is direct geschikt om te voeren
  • Mits goed ingekuild is het minimaal een half jaar houdbaar

Leveringscondities

  • Losgestort
  • Campagne van medio eind augustus tot maart
  • Verkoop op basis van prijs per ton

Samenvatting

  • Zeer geringe aanvoer van stikstof en fosfor (BEX)
  • Positief effect op melkeiwitgehalte
  • Verlaagt het ureumgehalte
  • Verhoogt groei vleesvee
  • Gemakkelijk op te slaan
  • Ook prima geschikt om andere producten zoals snijmais, perspulp enz. mee af te dekken.